Wyjaśnienia treści SIWZ

SGT.3331-1/              /15                                                                                                     Suwałki, 2015-04-17

 

 

                                                                                                                                                          BIP

                                                                                                                Tablica ogłoszeń

WYJAŚNIENIA TREŚCI SIWZ

dot.: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Numer sprawy: SGT.3331-1/15. Nazwa zadania: Przygotowywanie i dostarczanie posiłków (dieta ogólna i cukrzycowa) pacjentom Oddziału Rehabilitacyjnego i Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej SP ZOZ Ośrodka Rehabilitacji w Suwałkach

W odpowiedzi na skierowane do zamawiającego zapytania dotyczące treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia informujemy:

Treść zapytań:

Pyt.1.

Prosimy o potwierdzenie, ze właściwie odczytujemy zapisy SIWZ w zakresie  dotyczącym obowiązków Wykonawcy :

WYKONAWCA:

a./ przygotowanie posiłków w kuchni zewnętrznej wykonawcy

b./ dowóz w termoportach gotowych posiłków do siedziby Zamawiającego

c./ dostarczanie termportów z posiłkami do kuchenki oddziałowej i przekazanie ich służbom Zamawiającego

d./ odbiór termoportów od służb Zamawiającego bezpośrednio po zakończeniu przez nie dystrybucji posiłków

e./ transport brudnych termoportów do zmywalni wykonawcy

f./ mycie i dezynfekcja termoportów w zmywalni wykonawcy

ZAMAWIAJĄCY:

a./ odbiór termoportów z posiłkami od Wykonawcy w kuchence oddziałowej 

b./ porcjowanie posiłków i ich wydanie pacjentom przy użyciu własnej zastawy stołowej

c./ mycie zastawy stołowej i sztućców po zakończonym posiłku

d./ przekazanie termoportów Wykonawcy bezpośrednio po zakończeniu wydawania posiłków

e./ zarządzanie odpadami

Pyt.2.

Prosimy o informację, co dokładnie obejmuje cena diety cukrzycowej

A./ 5 posiłków + 1 posiłek nocny (jako szósty)?

B./ 4 posiłki + 1 posiłek nocny (jako piaty)?

Pyt.3.

Prosimy o dodatkowe  informacje dotyczące posiłku nocnego :

A./ Czy prawidłowo odczytujemy zapisy SIWZ i dowóz posiłków nocnych dla trzech pacjentów w ramach „posiłku nocnego” wymaga oddzielnego transportu?

B./ Prosimy o informację, czy Zamawiający dopuszcza dostarczenie posiłku nocnego razem z kolacją?

Pyt.4.

W Rozdziale III, ust. 2, ppkt. b) SIWZ ,   Zamawiający opisując wymagania stawiane Wykonawcy w odniesieniu do składników odżywczych diety cukrzycowej, użył sformułowania: „ uwzględnienie w jadłospisie do kolacji zup mlecznych”.

Prosimy o jednoznaczne określenie, czy Zamawiający :

A./ stawia bezwzględny wymóg dostarczania zupy mlecznej do każdej kolacji? 

B./ tylko formułuje zalecenie dostarczania zupy mlecznej do kolacji? 

 

Pyt.5.

W Rozdziale III, ust. 2  SIWZ, po ppkt. b) Zamawiający określa godziny dostarczania posiłków.

A./ Prosimy o jednoznaczne określenie, czy Zamawiający wymaga 3 czy 5 dostaw posiłków na dobę.

B./ Prosimy o informację, czy zamawiający zaakceptuje połączenie dostaw w następujący sposób :          

B.1 – razem ze śniadaniem, również dostawę posiłku w ramach diety cukrzycowej, pierwotnie planowanego na godz. 9h30 ?

B.2 – razem ze kolacją, również dostawę posiłku w ramach diety cukrzycowej, pierwotnie planowanego na godz. 17h30 ?

Pyt.6.

W Rozdziale III, ust. 2  SIWZ, po omówieniu godzin dostaw posiłków Zamawiający opisując, jak „muszą być przygotowane i dostarczone posiłki” , używa sformułowania : „podział na porcje”.

Prosimy o jednoznaczne określenie, co Zamawiający rozumie pod pojęciem „podziału na porcje” w sytuacji, gdy posiłki dostarczane są w pojemnikach zbiorczych (tj. pojemnikach gastronomicznych GN, umieszczone w termoportach), bez wydzielania porcji indywidualnych.

Pyt.7.

Prosimy o potwierdzenie, że do oferty należy dołączyć jadłospisy dwutygodniowe dla : diety ogólnej  oraz cukrzycowej, tj. razem 28 jadłospisów.

Pyt.8.

Prosimy o potwierdzenie, że jadłospisy dwutygodniowe dołączone do oferty maja być podpisane przez dwie osoby :  1./uprawnionego dietetyka Wykonawcy oraz 2./przedstawiciela Wykonawcy upoważnionego do podpisania oferty.

Pyt.9.

W Rozdziale III, ust. 2  SIWZ, Zamawiający podaje „średnie  dziennie zapotrzebowanie” dla diet : ogólnej – 31 i cukrzycowej – 14.

Prosimy o uzupełnienie informacji dot. średniej miesięcznej ilości poszczególnych posiłków za okres minionych 12 znanych miesięcy, w rozbiciu na poszczególne miesiące, zgodnie z zamieszczoną poniżej tabelą :

 

                                                 KOLEJNE  12  MIESIĘCY  ROKU   …………..

 

I       II         III         IV        V         VI         VII         VIII         IX        X        XI          XII

 

 

śniadanie

 

II śniadanie

 

obiad

 

podwieczorek

 

kolacja

 

pos. nocny

 

 

 

RAZEM 

 

 

Pyt.10.

W Rozdziale VI, ust. 6, pkt.3)   SIWZ, Zamawiający wskazuje, kto / jakie dokumenty powinien podpisać w przypadku składania oferty wspólnej.

Prosimy o jednoznaczne wskazanie na zasadzie enumeratywnej :

A./ jakie dokumenty należy złożyć  „dla każdego partnera z osobna”  ?

B./ jakie dokumenty można złożyć  „wspólnie”  ?

Pyt.11.

W Rozdziale XIII, ust. 4, SIWZ, Zamawiający zdefiniował kryteria oceny ofert, przy czym jako kryterium potraktował : termin płatności.

Zamawiający ma obowiązek w niniejszym postępowaniu stosować przepisy ustawy prawo zamówień publicznych w brzmieniu obowiązującym od 19.10.2014r. na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 2014 r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z dnia 18 września 2014 r. poz, 1232), dotyczy to w szczególności przepisu art. 91 ust, 2 i 2a ustawy prawo zamówień publicznych w następującym znowelizowanym brzmieniu:

„2. Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, aspekty środowiskowe, społeczne, innowacyjne, serwis, termin wykonania zamówienia oraz koszty eksploatacji.",

„2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli dodatkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia".

Mając na względzie opis przedmiotu zamówienia, Zamawiający ma zatem obowiązek w niniejszym postępowaniu określić oprócz kryterium ceny, również drugie kryterium odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

Zamawiający  nie czyni jednak zadość wymaganiom określonym w art. 91 ust. 2 i 2a ustawy prawo zamówień publicznych i tworzy „podkryterium” dotyczące terminu płatności, które nie jest bezpośrednio powiązane z przedmiotem zamówienia, jak również narusza zasadę zachowania uczciwej konkurencji i równego traktowania Wykonawców. Podkryterium dotyczące terminu płatności preferuje w sposób nieuprawniony Wykonawców, którzy mają większy potencjał finansowy lub dysponują większym kredytem obrotowym i przez to są w stanie oferować warunki płatności korzystniejszych od pozostałych Wykonawców.

Podkryterium dotyczące „terminu płatności” pozostaje również w całkowitej sprzeczności z podkryterium „cena", gdyż nie ulega wątpliwości, iż koszt związany z zaoferowaniem płatności odłożonej w czasie musi być uwzględniany przez Wykonawców w cenie oferty, a zatem im dłuższy termin płatności, tym wyższa w konsekwencji powinna być cena za usługę. Taki Wykonawca, oferując dłuższy termin płatności, musi jednocześnie zaoferować wyższą cenę, przy czym musi się  liczyć z faktem, że w podkryterium „cena" otrzyma mniej punktów. Inna strategia takiego Wykonawcy, związana z maksymalizacją punktacji w podkryterium „termin płatności” i jednoczesną minimalizacją ceny oferty, nosić będzie bezspornie znamiona czynu nieuczciwej konkurencji.

Wobec powyższego wnosimy o usunięcie podkryterium „termin płatności” i wprowadzenia stosownej modyfikacji  postanowienia SIWZ.

Pyt.12.

W Rozdziale XIII, ust. 4, SIWZ, Zamawiający zdefiniował kryteria oceny ofert, przy czym jako kryterium potraktował : termin płatności.

Brak jest jednak w SIWZ opisu zasady na podstawie której dokonana zostanie  ocena tego kryterium oraz wskazania maksymalnego okresu rozliczeń, np. 40 dni. W przypadku nieuwzględnienia naszych sugestii z Pyt. 11, prosimy o uzupełnienie w SIWZ  w/w braków.

Pyt.13.

W Załączniku Nr 1, pkt. 2 SIWZ, Zamawiający zdefiniował zasady obliczenia ceny brutto. Prosimy o potwierdzenie, czy prawidłowo odczytujemy intencje Zamawiającego na podstawie zamieszczonego poniżej przykładu :

Jeżeli cena brutto os/dn w diecie ogólne    wyniesie 10,00 PLN, =>  to 80%  wyniesie : 8,00 PLN

Jeżeli cena brutto os/dn w diecie cukrzyc. wyniesie 20,00 PLN, =>  to 20%  wyniesie : 4,00 PLN

                W takim przypadku : cena brutto oferty wyniesie :  12,00 PLN

 

Prosimy o potwierdzenie prawidłowości tego rozumowania lub podanie właściwego algorytmu służącego do wyliczenia „ceny brutto oferty” w Formularzu Ofertowym.

 

Pyt.14.

W Rozdziale III, ust. 2  SIWZ, Zamawiający informuje, że „posiłki musza być dostarczane do Kuchenki Oddziałowej”.

W Załączniku Nr 4 – Wzór Umowy, Par.2, ust. 3, Zamawiający informuje, że Wykonawca „dostarczać będzie posiłki do Kuchni Oddziału Rehabilitacji i Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej”.

Prosimy o potwierdzenie, że Wykonawca dostarczać będzie posiłki w jedno wyznaczone miejsce w siedzibie Zamawiającego.

Pyt.15.

Prosimy o dodatkowe informacje dot. zapisów Załącznika Nr 6  SIWZ :

DIETA OGÓLNA

A./ czy w kolumnach „Cena brutto – Tydzień I  i Tydzień II”  (kolumny 3 i 4) należy podać ceny jednostkowe dla poszczególnych posiłków?

B./ czy w wierszu „koszt żywienia w tygodniu”  należy zsumować ceny jednostkowe podane w kolumnach nr 3 i 4  powyżej

C./ co należy wpisać w wykropkowanym miejscu : „ ............... : 14 dni

D./ czy w ostaniem wierszu pierwszej strony : „średni koszt jednego osobodnia żywienia w diecie ogólnej [...]” należy zsumować wszystkie pozycje z kolumn 3 i 4, a następnie podzielić je przez  14 ?

 

DIETA  CUKRZYCOWA

E./ czy w kolumnach „Cena brutto – Tydzień I  i Tydzień II”  (kolumny 3 i 4) należy podać ceny jednostkowe dla poszczególnych posiłków?

F./ czy w wierszu „koszt żywienia w tygodniu diety cukrzycowej”  należy zsumować ceny jednostkowe podane w kolumnach nr 3 i 4  powyżej

G./ co należy wpisać w wierszu „koszt żywienia w tygodniu diety cukrzycowej ”  - pole oznaczone literą „A”.

H./ co należy wpisać w wierszu „koszt żywienia w tygodniu posiłku nocnego”  - w poszczególnych polach :

    H.1 - puste pole pierwsze

    H.2 - puste pole drugie

    H.3 - pole oznaczone literą „B”.

I./ proszę podać co i w jaki sposób należy wyliczyć w przedostaniem wierszu tabeli – kolumna 3 i 4?

J./ proszę podać co i w jaki sposób należy wyliczyć w przedostaniem wierszu tabeli – kolumna 5 („............ : 14 dni  /A+B : 14 dni” ) ?

K./ proszę podać w jaki  sposób należy wyliczyć  „średni koszt jednego osobodnia żywienia w diecie cukrzycowej [...]” - ostanie wierszu tabeli.

Z uwago na kluczowe znaczenie informacji zawartych w Załączniku Nr 6 do SIWZ, prosimy o przedstawieniu jednoznacznego opisu zasad, którymi powinien kierować się Wykonawca, wypełniając poszczególne pozycje tabel zamieszczonych w  w/w Załączniku Nr 6. Prosimy o opisanie poszczególnych algorytmów.

Pyt.16.

Czy Zamawiający przewiduje konieczność poniesienia przez Wykonawcę innych dodatkowych kosztów, które nie zostały zdefiniowane w SIWZ? Jeżeli tak, to w jakiej wysokości i z jakiego tytułu?

Pyt. 17.

Prosimy o udostępnienie informacji na temat :

- aktualnego kosztu netto za dzienną stawkę żywieniową dla 1 pacjenta (cena netto z umowy/ aneksów podpisanych z obecnym Wykonawcą) dla diety ogólnej  oraz  dla diety cukrzycowej

Pyt. 18.

Prosimy o udostępnienie danych aktualnego wykonawcy : nazwa i adres Wykonawcy.

Odpowiedzi na powyższe zapytania:

Pyt.1.

WYKONAWCA:

a./ TAK

b./ TAK

c./ TAK

d./ TAK

e./ TAK

f./ TAK

ZAMAWIAJĄCY:

a./ TAK

b./ zgodnie ze SIWZ

Posiłki muszą być przygotowywane i dostarczone do Kuchenki Oddziałowej w sposób umożliwiający ich bezpośrednie wydanie pacjentom (gorące, podział na porcje, wędlina i ser żółty w plastrach, chleb krojony, porcje mięsne muszą być pozbawione kości itp.).

Ponadto Zamawiający informuje, iż posiada własną zastawę stołową.

c./ TAK

d./ TAK

e./ TAK

Pyt.2.

A./ zgodnie z wymogami SIWZ

cyt. ,,….dieta cukrzycowa - 5 posiłków dziennie.

- wartość odżywcza posiłku nocnego stanowi dodatkowe wyżywienie i nie może wpływać ujemnie na wyżywienie w diecie cukrzycowej. Zapotrzebowanie na posiłek nocny będzie składane jednocześnie z zapotrzebowaniem podstawowym. Ponadto informujemy, że przewiduje się ok. 3 pacjentów wymagających posiłków nocnych na dobę…..

- do diety cukrzycowej należy zaplanować i odrębnie wycenić posiłek nocny,……”

B./ NIE

Pyt.3.

A./ Dopuszcza – nie wymaga

B./ Dopuszcza

Pyt.4.

A./ Dopuszcza – nie wymaga

B./ TAK

Pyt.5.

A./ zgodnie z wymogami SIWZ

B./

B.1 - TAK

B.1 - TAK

Pyt.6.

A./ zgodnie z wymogami SIWZ

Posiłki muszą być przygotowywane i dostarczone do Kuchenki Oddziałowej w sposób umożliwiający ich bezpośrednie wydanie pacjentom (gorące, podział na porcje, wędlina i ser żółty w plastrach, chleb krojony, porcje mięsne muszą być pozbawione kości itp.).

Ponadto Zamawiający informuje, iż posiada własną zastawę stołową na którą będzie rozkładał poporcjowane przez Wykonawcę dania.

Pyt.7.

Zgodnie ze SIWZ

Przedmiotem zamówienia - jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków pacjentom oddziału SP ZOZ Ośrodka Rehabilitacji w Suwałkach w diecie ogólnej i cukrzycowej zgodnie z przedłożonymi jadłospisami opracowanymi przez Wykonawców na powtarzające się 2-tygodniowe cykle żywieniowe.

Pyt.8.

Zgodnie ze SIWZ

cyt. ,,jadłospis … opracowany i podpisany przez dietetyka….”

Pyt.9.

Zgodnie ze SIWZ

Ilość i rodzaj  średnie dzienne zapotrzebowanie w okresie od czerwca 2015r. do  maja 2016r.:   dieta ogólna - 31, dieta cukrzycowa - 14

Ponadto Zamawiający informuje, iż w ostatnich znanych 12 miesiącach nie wystąpiła potrzeba na posiłek nocny.

Pyt.10.

A./ VI.1.2), VI.1.3), VI.1.4), VI.2.1), VI.2.2), VI.2.3), VI.2.4), VI.2.5)

B./ zgodnie ze SIWZ pozostałe dokumenty nie wymienione powyżej z pkt. A./

Pyt. 11.

Art. 91.1. ustawy PZP

Zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

2.  Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, aspekty środowiskowe, społeczne, innowacyjne, serwis, termin wykonania zamówienia oraz koszty eksploatacji.

Z powyższego wynika, że kryterium oceny ofert  wymienione są przykładowo, nie enumeratywnie  i nie jest to katalog zamknięty. Warunki płatności jakim jest niewątpliwie  termin zapłaty, zgodnie z orzecznictwem sadów powszechnych mają znaczenie jako wyznacznik atrakcyjności oferty.

Pyt. 12.

Zgodnie z Ustawą z dnia 8.03.2013 r. o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. poz. 403)  maksymalny termin płatności wynosi 30 dni.

Wzór do obliczenia punktów w kryterium termin płatności

Liczba pkt oferty ocenianej= okres oferty ocenianej/okres najdłuższy x maksymalna liczba punktów

Zamawiający jednocześnie informuje, iż w kryterium termin płatności zgodnie ze SIWZ można otrzymać maksymalnie 5 pkt, przy czym każda wyżej zaoferowana wartość otrzyma maksymalnie 5 pkt, zaś każda niższa otrzyma proporcjonalnie mniej punktów.

Pyt.13.

TAK

Pyt.14.

TAK

Pyt.15.

A./ TAK

B./ TAK

C./ Suma kosztu żywienia w tygodniu I i II

D./ TAK

E./TAK

F./ TAK

G./ Suma kosztu żywienia w tygodniu I i II

H./

H.1 – koszt żywienia w tygodniu posiłku nocnego w diecie cukrzycowej (Tydzień I)

H.2 - koszt żywienia w tygodniu posiłku nocnego w diecie cukrzycowej (Tydzień II)

H.3 – Koszt żywienia za 2 tygodnie (tydzień I + II) – posiłku nocnego

I./  należy podać:

sumę kosztu żywienia w tygodniu diety cukrzycowej i kosztu żywienia w tygodniu posiłku nocnego w diecie cukrzycowej (Tydzień I) -  kolumna 3,

sumę kosztu żywienia w tygodniu diety cukrzycowej i koszt żywienia w tygodniu posiłku nocnego w diecie cukrzycowej (Tydzień II) -  kolumna 4,

J./ A-suma tygodnia I i II + B – koszt tygodnia I i II : 14

K./ Średni koszt jednego osobodnia żywienia w diecie cukrzycowej /cena brutto w zł/  czyli ostatni wiersz tabeli należy wyliczyć następująco:  łączny koszt żywienia  w I i II tygodniu diety cukrzycowej i posiłków nocnych I i II tygodnia podzielony przez 14 dni.

Pyt.16.

Zgodnie ze SIWZ

Pyt.17.

Informacja na niniejsze pytanie będzie udzielona po wystąpieniu z wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej.

Pyt.18.

Informacja na niniejsze pytanie będzie udzielona po wystąpieniu z wnioskiem o udostępnienie informacji publicznej.

Zamawiający informuje, że pytania oraz odpowiedzi na nie stają się integralną częścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia i będą wiążące przy składaniu ofert.

W związku z faktem, że udzielona odpowiedź nie powoduje modyfikacji treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zamawiający nie przedłuża terminu składania ofert. Wszelkie ustalenia dotyczące miejsca i terminu składania i otwarcia ofert pozostają bez zmian.

 

                                                                        ____________________________________

                                                                                         Kierownik zamawiającego

 

Do wiadomości:

- wszyscy uczestnicy

 

 

 

 

 

Metryka strony

Udostępniający: SP ZOZ Ośrodek Rehabilitacji w Suwałkach

Wytwarzający/odpowiadający: Dorota Mendak

Data wytworzenia: 2015-04-17

Wprowadzający: Dorota Mendak

Data wprowadzenia: 2015-04-18

Data modyfikacji: 2015-04-18

Opublikował: Dorota Mendak

Data publikacji: 2015-04-18